Mijn Puppy zindelijk maken, hoe doe ik dat?

Je puppy zindelijk maken dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk. Gelukkig zijn de meeste puppy’s van nature zindelijk. Gezonde puppy’s willen hun nest (liever) niet bevuilen. Zindelijk maken is eigenlijk niets anders dan de pup bijbrengen dat het huis en de tuin ook tot zijn nestgebied horen.

Jonge puppy’s kunnen hun plas niet zo lang ophouden als een volwassen hond. Je kunt het beste daarom je pup de eerste tijd om de paar uur mee naar buiten te nemen. Let goed op het gedrag van je pup, als deze onrustig wordt en begint te snuffelen op de grond of rondjes aan het draaien is dan is dat een teken dat hij hoge nood heeft en eruit moet. Het beste kun je op zo’n moment je pup oppakken en neerzetten op een plek waar hij mag plassen.

Wanneer moet je pup eruit?

pup zindelijk maken optillen

Als je pup onrustig wordt en op de grond begint te snuffelen of rondjes begint te draaien geeft aan dat hij eruit moet. Til je pup rustig en voorzichtig op met een arm onder de borst achter de voorpootjes en een arm onder de billen rond de achterpootjes. Til hem niet te snel op want dan kan de pup van je schrikken en de volgende keer dat hij moet plassen jouw gaan ontwijken met alle gevolgen van ongelukjes nadien.

Probeer je pup niet de eerste weken aan de riem mee naar buiten te trekken maar til hem gewoon op. Het ‘gedoe’ met een riem erbij kan voor veel pups nog te veel gevraagd zijn. Dit veroorzaakt weer frustratie en stress en dat willen we zo veel mogelijk voorkomen in de eerste weken dat je pup bij jullie thuis is.

Laat je pup ook uit na het slapen, eten en spelen. Als je pup 8 weken oud is kun je het beste ieder uur even laten plassen. Verwacht niet dat jouw pup dit op deze leeftijd zelf aan gaat geven als hij uit wil. Jij bent degene die de aanleiding moet nemen om met de pup uit te gaan. Pas als je pup een maand of 4 / 5 is zal hij zelf aangeven dat hij uit moet. Meestal gaan ze dan voor de deur zitten piepen.

Als je pup in de bench zit te piepen terwijl hij eigenlijk altijd op dat tijdstip slaapt is de kans groot dat hij uit moet voor een plasje. Het is altijd moeilijk in te schatten of de pup niet gewoon aandacht wil of uit de bench wil. Pas als je 2x achter elkaar eruit bent geweest na het gepiep in de bench en de pup heeft niet geplast, dan weet je dat je pup enkel om aandacht vroeg. Handel daar naar en neem een eventueel ongelukje voor lief de volgende keer.

Hoe vaak moet je pup er ’s nachts uit?

De eerste twee, drie weken moet je pup ook ’s nachts uitgelaten worden. Het beste kun je hiervoor zelf de wekker zetten want anders kan het zijn dat je wakker ligt van een onrustige of jankende pup. Laat de eerste weken je pup om 22:00u / 03:00u / 06:00u uit en probeer het tijdstip van 03:00u steeds in kleine stapjes (elke nacht 15 min) op te rekken naar 06:00u.

Na ongeveer een week of 12 zal je pup de nacht gaan doorslapen. Als dat gebeurd ga je de wekker van 06:00u steeds in kleine stapjes (elke nacht 15 min) verzetten naar 07:00u of 07:30u. Laat je pup dan een plas doen en geef je pup in zijn bench eten.

Na het eten laat je je pup opnieuw weer uit omdat hij dan meestal moet poepen. Laat daarna je pup weer in zijn bench spelen met speelgoed of geef hem wat om op te kauwen. Nu heb jij zelf ongeveer anderhalf uur om jezelf te verzorgen en je dag te starten. Als je je aan deze routine houdt zal de pup zelfs een beetje in slaap vallen als hij uit is geweest en zijn buikje vol heeft en dit geeft jou tijd om je dag op te starten.

puppy zindelijk maken uitlaten

Ongelukjes tijdens zindelijkheidstraining

Omdat pups nog geen volledige controle hebben over hun blaas kan er tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden ook wel eens een ongelukje gebeuren tijdens je puppy zindelijk maken. Straf je pup niet af op zo’n moment dit kan namelijk een negatief effect hebben voor de zindelijkheidstraining.

Ruim de ongelukjes gewoon op zonder er te veel aandacht aan te geven. Geef je pup een compliment als hij wel op de juiste plaats plast, dit heeft een veel beter effect. Doe dit met een hoge blije stem, wat je zegt maakt niet veel uit als het maar happy is.

Je dient dit wel te doen op het moment dat het gewenste gedrag wordt gedaan. Alleen dan is de pup in staat de actie (het plassen en poepen op de gewenste plaats) te koppelen aan de beloning. De volgende keer weet hij dan wat er van hem veracht wordt.

Het kan ook zijn dat je pup te druk is met spelen en daarom vergeet dat hij moet plassen en dan plots een plasje doet waar dat niet mag.

Poepen en plassen op verzoek

puppy zindelijk maken uitlaten

Je pup mag niet zo maar op elke plek plassen en poepen. Je kunt daarom beter aanleren dat hij mag plassen op verzoek. Als je pup begint met plassen op de gewenste plaats zeg dan “plasje”.

Als je pup dan echt een plas heeft gedaan spreek hem dan met een hoge en blije stem toe. Geef hem de beste complimentjes en prijs hem helemaal de hemel in. Als je dit vaak oefent dan snapt je pup wat er van hem verwacht wordt.

Als je pup nog niet heeft geplast op de aangewezen plek loop dan niet door om een ander plekje te zoeken maar blijf staan tot dat hij een plasje heeft gedaan. Pas als de pup zijn plasje heeft gedaan loop je verder en kan hij weer wat snuffelen.

Loop nog even lekker een klein stukje (afhankelijk van zijn leeftijd en bouw) met je pup en ga niet direct na de ontlasting weer naar binnen. Anders kan je pup ook gedrag ontwikkelen dat hij zijn plasje ophoudt zodat hij nog even lekker buiten kan zijn.

Ga altijd voordat je naar een plek gaat waar de hond niet mag plassen of poepen altijd eerst even naar een plek waar dat wel mag. Hiermee voorkom je dat je pup toch een plasje of poepje doet waar dat niet mag. Neem ook altijd even een poepzakje mee als je gaat uitlaten. Hiermee kun je de buiten ‘ ‘ongelukjes’ opruimen en zorg je dat er geen hondenpoep overal in je omgeving ligt.

Plotseling onzindelijk?

Is je pup plotseling onzindelijk en plast deze weer in huis terwijl hij prima weet dat dat niet mag? Ga dan even naar de dierenarts, het kan namelijk ook zijn dat je pup ergens anders last van heeft zoals suikerziekte, nierafwijking of blaasontsteking. Wordt vooral niet boos op zo’n moment er is kans dat je pup er niets aan kan doen.

Lees ook eens:

Haten Honden Echt Katten?

Veel mensen denken dat honden en katten van nature elkaars vijanden zijn, maar laten we deze mythe ontkrachten. Ontdek hoe honden en katten daadwerkelijk kunnen samenleven en zelfs vrienden kunnen worden. Individuele Persoonlijkheden Net als…

Ga naar artikel