De ontwikkeling van het puppy gebit

Het puppy gebit lijkt erg op een mensen gebit qua volgorde. Een puppy wordt zonder tanden geboren en krijgt eerst een melkgebit hij verwisselt deze daarna voor een volwassen gebit. Een pup doet dit wel veel sneller dan een mens nog voor het eerste levensjaar heeft een pup zijn gehele gebit gewisseld.

Melkgebit

Als je pup 3-6 weken oud is komen de eerste tandjes door. Het melkgebit is helemaal compleet als de pup 2 maanden is. Een pup heeft zijn melkgebit om te leren hoe hij met zijn tanden om moet gaan. Ook leert hij hoe hij vast voedsel kan eten.

De melktanden van een pup zijn vlijmscherp. Dit heeft als functie dat de pup leert hoe hij zijn gebit kan gebruiken en hoeveel kracht hij kan zetten bij het bijten. Dit leert hij door te spelen met nestgenoten. Als hij te hard bijt laat zijn nestgenoot dat direct merken en weet hij dat het zachter moet.

Wisselen melkgebit

Tussen de 13 en 21 weken begint je pup met wisselen. Hij verruilt zijn vlijmscherpe melkgebit voor een volwassen gebit. Eerst wisselen de voortanden, daarna de hoektanden en als laatste de kiezen.

Melk gebitVolwassen gebit
Voortanden3-4 weken3-5 maanden
Hoektanden3-5 weken5-6 maanden
Kleine kiezen4-12 weken4-6 maanden
Grote kiezen4-7 maanden

De meeste pups zijn, als ze 7 maanden oud zijn, klaar met wisselen van hun puppy gebit. Wanneer je pup precies gaat wisselen hangt af van het honden ras. Grote honden rassen wisselen eerder dan kleine honden rassen.

Bijwerkingen wisselen melkgebit

Tijdens het wisselen kan je pup last hebben van een vervelende mondgeur of een beetje bloedverlies in zijn bekje.

Door het wisselen heeft je pup meer behoefte om te kauwen. Let er op dat je je pup niet aanleert dat het goed is om in jouw handen te bijten. Blijf duidelijk de grenzen aan geven. Geef hem wat kauw speelgoed of een kauw staafje zodat hij daarin kan bijten.

Sommige honden kunnen ook meer last krijgen van diaree als ze aan het wisselen zijn.

puppy gebit kauwen

Gecontroleerd wisselen

Controleer elke dag of de melktand uitgevallen is voordat de volwassen tand doorkomt. Als dit niet gebeurd kan het zijn dat de tand daardoor een afwijkende stand gaat aannemen.

Laat daarom het gebit van je pup ook controleren door de dierenarts. Als de tanden een afwijkende stand gaan aannemen dan kan er tijdig ingegrepen worden.

Verzorgen van het gebit

De tanden van je pup moeten goed verzorgd worden, ze moeten immers nog een heel (honden) leven mee gaan. 1x per dag tandenpoetsen is geen overbodige luxe.

Door ermee te beginnen als je pup aan het wisselen is sla je twee vliegen in een klap, Je controleert elke dag het gebit en je leert dat het de normaalste zaak van de wereld is om het gebit te verzorgen.

Begin door alleen hondentandpasta op het melkgebit te smeren zodat je pup er aan kan wennen en het ondersteund het melkgebit zodat het niet afbreekt tijdens het wisselen.

Als het gebit helemaal gewisseld is kun je starten met het wennen aan een tandenborstel. Door 1x per dag te poetsen voorkom je naast mondgeur ook nog tandbederf en tandsteen vorming.

Lukt het niet om elke dag te poetsen poets dan minimaal 3 keer per week het gebit van je geliefde viervoeter.

Mag ik mensen tandpasta gebruiken?

Gebruik beslist geen mensen tandpasta. De meeste mensen tandpasta’s bevat xylitol. Xylitol is giftig voor honden en kan voor een dodelijke daling van de suikerspiegel zorgen. Ook houdt je pup niet van de smaak en schuimt het te veel.

puppy gebit zitten

Stappenplan voor tandenpoetsen

Tandenpoetsen kan in het begin best lastig zijn. Dit is voor jullie beiden een nieuwe activiteit. Door het stappenplan te volgen en je pup bij ieder succes/stap te belonen, kom je al een heel eind!

Verder is het belangrijk dat je een zo ontspannen mogelijke sfeer creëert. Het is helemaal niet erg als het niet direct lukt, zolang je hond er geen negatieve ervaring aan over houdt is dit helemaal geen probleem. Probeer je pup vooral niet te dwingen.

  1. Laat je pup rustig zitten en neem zelf plaats naast je pup. Ga niet recht voor je hond zitten, dit kan voor spanning zorgen. Beloon je pup als hij rustig blijft zitten.
  2. Leg je geopende hand onder de bek van je pup. Beloon hem wanneer hij zich niet terugtrekt. Doe deze oefening een aantal keer opnieuw.
  3. Hierna kun je een klein beetje tandpasta voor honden op de tandenborstel doen. Deze tandpasta heeft vaak een lekkere kip smaak waardoor je pup de tandpasta ziet als een lekkernij en het van de tandenborstel en zijn tanden af gaat likken. Poets de tanden langzaam, je hoeft niet te ‘schrobben’. De tandpasta maakt de tandplak namelijk zachter.
  4. Heb je het hele gebit gepoetst? Beloon jouw pup met een lekkere snack, lieve woordjes en een hele warme knuffel!
  5. Wanneer je pup zijn hoofd rust in jouw hand, ben je toe aan de volgende stap: de lip en het tandvlees van je pup aanraken. Til de lip op met wijsvinger van de hand waarop het hoofd van je pup steunt en raak hiermee langzaam het tandvlees aan. Beloon je pup wanneer hij dit toelaat. Herhaal deze oefening ook een aantal keer.
  6. Bij goed gedrag plaats je nu een vingertandenborstel op dezelfde vinger waarmee je het tandvlees aan hebt geraakt. Plaats deze vinger weer in de mond van je pup. Dit kan voor jouw pup raar aanvoelen. Laat hem daarom even snuffelen en de tandenborstel langzaam ‘ontdekken’.