Hoe lang slaapt een pup?

Hoe lang slaapt een pup? Rust, reinheid en regelmaat zijn niet alleen voor baby’s erg belangrijk maar zeker voor puppy’s. Slapeloosheid of slaap gebrek kan allerlei nare gevolgen hebben voor je opgroeiende pup.

Maar hoe lang moet een pup nu eigenlijk slapen, wat is slaap en waar kan een pup het beste slapen. Dat zijn de meest voorkomende vragen van nieuwe pup eigenaren. In dit artikel geef ik hier allemaal antwoord op.

Hoe lang slaapt een pup?

Een puppy slaapt gemiddeld 16 – 20 uur per dag om zich te kunnen ontwikkelen, groeien en de dag te verwerken. Als een pup wakker is gaat hij graag de wereld om hem heen verkennen en speelt hij graag.

Zijn lichaam groeit het eerste jaar het hardst en dat vraagt een hoop energie. om deze reden mag je hem niet te veel belasten en moet je hem veel rust gunnen zodat hij prima kan groeien.

Als een pup 30 minuten bezig is geweest met wandelen, spelen en de wereld verkennen dan is het echt even tijd om te rusten en even te slapen. Als de pup te zwaar wordt belast in het eerste levensjaar en in onrust opgroeit dan bestaat er kans dat ze deze onrust meenemen in het karakter.

Zorg er altijd voor dat je pup voldoende rust en slaap krijgt gedurende dag. Een pup is net als een baby, als het aangeeft dat het moe is ben je eigenlijk al te laat. Maak daarom een dagschema voor je pup zodat het voor de pup (en voor jou) duidelijk is dat hij naar het spelen zijn rust kan pakken en mag slapen.

puppy slaapt

Aantal uren slaap per etmaal (24 uur)

  • Puppy’s (0-6 maanden) slapen 18 – 20 uur
  • Puppy’s (>6 maanden) slapen 16 – 18 uur
  • Volwassen honden slapen 12 – 14 uur
  • Oudere honden slapen 16 – 18 uur

Wat is slaap?

Door te slapen zet je het lichaam van je pup even op pauze zodat alle energie zich kan focussen op de groei en de ontwikkeling van je pup. Tijdens de slaap ontspannen de spieren, de bloeddruk en temperatuur daalt en de hersenen nemen niets meer waar van wat er in de omgeving gebeurd.

Er zijn 5 fases van slaap die zich per nacht 5x herhalen voor een goede nachtrust. Je hebt de lichte slaap (fase 1 & 2), de diepere slaap (fase 3 & 4) en de REM slaap (fase 5). De REM slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd omdat je in deze fase droomt om de dag te verwerken.

In de REM slaap ontspannen de spieren volledig, wordt het hartritme en de ademhaling onregelmatig en stijgt de bloeddruk. De REM slaap van een hond is korter dan bij de mens. Een hond heeft een REM slaap van 10% van de slaaptijd en een mens heeft een REM slaap van 25% van de slaaptijd. Hierdoor heeft een hond meer slaap nodig dan een mens om de volgende dag weer fit te zijn.

Als de pup te weinig slaap krijgt heeft dat effect op zijn leervermogen, concentratie, geheugen, prestaties en afweersysteem. De pup wordt moe, lusteloos, gestrest en prikkelbaar. Hierdoor kan hij ook ineens happen, net of hij wil zeggen: “laat me even met rust”.

franse bulldog slapen

De volgende oorzaken kunnen slaapgebrek veroorzaken

  • slapen in een verlichte omgeving
  • te veel activiteiten overdag
  • onrustige omgeving (rondrennende kinderen / harde muziek)
  • geen rustige (afgesloten) plek voor de hond
  • onbekende omgeving (honden blijven vanuit instinct waaks in onbekende omgevingen)
  • gevoel van onveilig, stress of angst
  • slaap apneu (bekend bij bepaalde rassen zoals engelse bulldog)

Waar kan een pup het beste slapen?

De beste plek voor het slapen is een bench, vooral als er ook nog andere honden of kinderen in het gezin zijn. Zet de bench op een plek waar de pup ook echt niet gestoord kan worden en zich even terug kan trekken als het hem te druk wordt. Als de pup kan slapen in een rustige omgeving zal de pup ook echt uitgerust zijn als deze wakker wordt.

Begeleid de pup rustig naar de bench en zet hem nooit voor straf in de bench. Als hij de bench ziet als een veilige omgeving zal hij zich beter kunnen ontspannen en ook sneller in slaap vallen. Het is niet erg als de pup niet direct in slaap valt en nog even speelt of op zijn kluifje bijt. Als je hem negeert en met rust laat zul je zien dat hij vanzelf overgeeft aan de moeheid en in slaap valt.

Maak de pup niet zelf wakker maar wacht tot deze uit zichzelf wakker wordt. Als je de pup wakker maakt kan deze schrikken en uit reflex uithalen. Haal de pup pas uit de bench als de pup goed wakker is en rustig wacht tot hij eruit mag.

Haal hem er nooit uit als hij gaat piepen of janken want dan leer je dit gedrag aan en zal hij het gaan herhalen om er eerder uit te mogen. Je kunt het goede gedrag ook belonen met een brokje of snoepje zodat hij de volgende keer weer dit gedrag gaat vertonen omdat hij graag de beloning wil.

Lees ook eens: