Hoe lang mag een pup lopen?

Hoe lang mag een pup lopen? Met de komst van jullie nieuwe puppy komen er ook zoveel vragen met zich mee. Je wilt graag lopen met je pup, maar wat mag allemaal?

Ik kom in het dagelijkse leven als gedragstherapeut veel dezelfde vragen tegen. In dit artikel geef ik op al deze vragen antwoord en beschrijft alles wat je moet weten over het wandelen met je pup.

Ik zal je alles over vertellen wat je moet weten zodat jij de beste beslissingen kunt maken voor je pup. Het is belangrijk om de behoefte van je puppy in elke fase van zijn groei te begrijpen. Hierdoor zullen jouw pup en jij een goede band opbouwen en kunnen jullie met veel plezier uit wandelen gaan.

Hoe lang mag je wandelen met je puppy?

De richtlijn voor het wandelen met je pup is maximaal 10 minuten per levensmaand en dat 4-5 x per dag. Als je pup 3 maanden is in leeftijd mag je maximaal 30 minuten wandelen. Je kunt het beste meerdere kleine wandelingen maken dan 1 lange.

Deze tijden zijn enkel voor het wandelen. Je bent met de zindelijkheidstraining veel vaker buiten voor enkel een plasje of een poepje. Als je hond ouder wordt leer je hem dat hij dit gaat doen tijdens de uitlaat momenten.

Kijk goed naar je pup, als je pup aangeeft dat hij moe is stop dan ook direct en draag hem (mits mogelijk) naar huis om uit te rusten. Neem je pup het eerste half jaar beslist niet mee als je gaat hardlopen, dit is te vermoeiend en dus belastend voor de gewrichten.

Wil je toch een grote wandeling maken kun Je kunt je pup ook eerst dragen of vervoeren in een puppy buggy of draagzak naar het punt waar jullie lekker gaan wandelen. Hierdoor zal je puppy niet oververmoeid zijn nog voordat je met de wandeling wil beginnen.

Let er wel op dat als je een pup optilt je deze neerzet als er andere honden aankomen. Andere honden kunnen namelijk naar reageren als je pup hoger is dan hen in verband met de rangorde en dat is niet goed voor de socialisatie.

Wandelen met pup lopen

Gezondheid van de pup

Puppy botten bevatten veel kraakbeen en daardoor zijn de botten nog niet sterk genoeg om harde klappen op te vangen van springen, ineens stoppen of hard stoeien met soortgenoten. Deze ontwikkeling duurt (afhankelijk van het ras) tot ongeveer 10 maanden tot ongeveer 1,5 jaar.

Als de pup zijn botten in deze tijd te zwaar belast kan dit bot vergroeiing of gewrichtsafwijkingen veroorzaken. Gelijkmatige en goed gedoseerde lichaamsbeweging zorgen voor een goede ontwikkeling van de pup. Ga nooit te lang wandelen met je pup. Kleine gedoseerde bewegingen dragen bij aan spierkracht, de samenstelling van het kraakbeen en de pees dikte.

Het beste is om je pup rechtlijnige bewegingen te laten maken in zijn jonge jaren. Hiermee vermijd je de kans op botvergroeiing en gewrichtsafwijkingen. Veel springen en rondjes draaien zijn geen goed idee om je pup te laten groeien. Het doel van bewegen is het optimaal ontwikkelen en de bewegingen goed te coördineren.

Houdt hierbij altijd rekening met de sterke en zwakke punten van het soort ras van de hond. Na 10 maanden heeft je pup de snelste groei achter de rug en heeft hij ongeveer 80-85% van zijn volwassenen gewicht bereikt.

Verschillende ondergronden

Een pup moet leren wennen aan verschillende ondergronden. Laat hem dus lopen in alle omstandigheden. Op (hoog) gras, in de bossen, op het strand of op de stoep. Als je naar het strand gaat houd er dan rekening mee dat rul zand erg zwaar is om op te lopen. Het beste kun je dan op het verharde zand gaan lopen naast de vloedlijn.

Het is belangrijk dat je het looptempo laag houdt zodat de pup niet te snel oververmoeid raakt en de belasting daardoor te groot wordt. Houdt hierbij de maximaal 4 x per dag en de maximale 10 minuten per levensmaand aan zoals boven in dit artikel is beschreven. Het maakt hierbij niet uit of het een grote of een kleine pup is.

Hoe kan ik zien of mijn pup moe is?

Let heel goed op de vermoeidheidssignalen bij je pup.

  • Liggen gaan
  • hijgen en gaan zitten
  • achterblijven tijdens een wandeling
  • verminderde alertheid (hij reageert trager op bekende commando’s)

Als dit gebeurd pas je wandelingen aan naar 5 minuten per levensmaand en bouw dit na 2 weken weer langzaam op naar 10 minuten per levensmaand.

Kan ik al spelen met mijn pup?

Spelen met je pup is goed voor het socialiseren. Maar nog niet al het speelgoed is geschikt voor je pup. Doe geen wilde spelletjes met een (stuiterende) bal. Spelen met een bal is leuk maar snelheid maken, snel remmen en plotselinge bewegingen zijn nog te belastend voor de pup. Het erachteraan rennen en het ineens moeten stoppen om de bal te pakken of het ineens links / rechts uitwijken van de bal komen niet ten goede van de groei van de pup.

Om ervoor te zorgen dat je pup zijn energie kwijtraakt zonder overbelast te worden kun je een spel met hem spelen. Hierdoor worden ze mentaal moe en niet fysiek moe. Kies voor zoekspelletjes of vul hiervoor een puppy Kong voor urenlang speelplezier. Je kunt wel spelen met een bal maar laat deze dan rollen. Je kunt ook de pup een bal laten zoeken in het hoge gras, hierdoor prikkelt hij ook zijn nieuwsgierigheid. Speel nooit met stokken, deze kunnen verwondingen geven aan keel en tong.

Als je meerdere honden in huis hebt zorg er dan voor dat je pup niet constant overprikkeld wordt omdat deze alleen maar wil spelen. Je kunt dit voorkomen door de pup op vaste tijden te laten rusten in de bench. Hiermee zorg je dat je pup zich aanleert op vaste tijden rust te pakken en niet overprikkeld te raken. Pups hebben in hun enthousiasme niet door dat hun lichaam overbelast raakt.

spelen pup

Halsband aanleren

De meeste fokkers leren de pup al een halsband aan maar dat is helaas niet bij alle fokkers het geval. De eerste halsband is niet prettig bij de pup je kunt dit merken doordat de pup gaat krabben of schudden met zijn hoofd.

Gebruik voor het aanleren een halsband met klik sluiting, deze zit sneller vast dan een halsband met een riem sluiting. Doe de halsband niet over het hoofd aan zolang hij nog niet gewend is aan de riem, dit is beangstigend voor de pup en daardoor kan hij gaan bijten omdat hij schrikt. Beloon je pup altijd bij goed gedrag hierdoor zal je pup vaker positief gedrag vertonen omdat hij weet dat er een beloning komt.

Als je begint met wandelen is het van belang dat je pup goed gewend is aan een halsband en lijn. Dit kun je aanleren in de tuin, het is een overzichtelijke situatie voor je pup en voelt vertrouwd. Het is belangrijk dat je pup rustig en kalm is als je gaat wandelen. De pup moet wachten tot dat jij zegt dat hij naar buiten mag. Hij moet dus blijven wachten tot jij het commando geeft om naar buiten te gaan.

Mijn pup wil niet lopen

Als je pup niet wil lopen kun je het beste niet meteen een ruk geven aan de riem, dit komt beangstigend over. Beloon hem met complimentjes en / of iets lekkers zodat hij de volgende keer wel gelijk mee wil lopen. Als de pup wat ouder is kan je het belonen doormiddel van snoepjes afleren om hem zo in betere conditie te brengen.

Je moet je bedenken dat je pup nog heel erg moet wennen aan jou en aan zijn nieuwe omgeving. Hij is net weg bij zijn moeder en broertjes en zusjes. Hoe zou jij je voelen als je ineens ver weg bij je familie in een huis wordt gezet en deze besluiten ook nog dat je een riem om moet en daar wordt dan ook nog aan getrokken als ik niet doe wat hun willen. Zou dat bij jou een positief effect geven of zou je daarvan nog meer blokkeren?

Leer je pup te lopen aan de lijn in een vertrouwde omgeving zonder al te veel prikkels om zich heen zoals bijvoorbeeld een tuin. Hierdoor zal de pup vertrouwd raken met de lijn en jou en niet blokkeren tijdens het wandelen.

Als je pup niet wil lopen, laat het dan in de richting van het huis lopen. Je pup is nog een beetje onzeker en voelt zich veilig in jouw huis. Als je daarbij wegloopt is dat natuurlijk super beangstigend. Draai het om, neem je pup mee naar een punt en laat hem vanaf daar naar huis lopen.

Geef, als je pup dit goed doet, hem complimentjes of een beloning tijdens het wandelen. Beloon hem met lieve woorden als hij naar je kijkt tijdens het wandelen. Hierdoor zal hij het beseffen dat hij gewoon weer naar huis loopt als jullie uit wandelen gaan en zal hij de volgende keer vrolijk mee wandelen.

Wat moet je doen als je pup trekt?

Als je pup trekt naar een punt waar hij graag naartoe wil, stop dan en ga stilstaan. Ga nooit aan de lijn trekken want dan maak je er een spelletje van met je pup. Dat is voor nu nog leuk met een schattige kleine pup maar als je pup is uitgegroeid tot een sterke volwassen hond van 40KG vind je het vast niet meer zo leuk. Ga dus stilstaan tot dat je pup niet meer trekt aan de lijn, beloon hem en wandel weer verder.

Trekt jouw pup nog steeds als je stilstaat, loop dan een paar passen achteruit. Als jouw pup zich omdraait beloon de pup dan en loop samen met hem in tegen gestelde richting dan waar hij net naartoe wilde. Hierdoor leert hij dat trekken niet werkt en leert het zo af.

Mag mijn pup lopen aan de fiets?

Je kan je pup ook aanleren om naast de fiets te gaan lopen zodat hij later veilig mee kan rennen met de fiets. Begin ermee zodra de pup ongeveer 6 maanden oud is. Begin wel met alleen het naast de fiets lopen, het is hierbij de bedoeling dat de pup vertrouwd raakt met de fiets en zijn nieuwe commando’s.

Omdat de pup met 6 maanden nog niet al te veel inspanning mag leveren is het van belang dat deze nog niet naast de fiets gaat rennen. Leer alle vaardigheden met een lopend tempo zodat je er later profijt van hebt als je wel snelheid gaat maken en ook daadwerkelijk gaat fietsen.

Vanaf 10 maanden kun je je pup echt leren lopen naast de fiets. Bouw dit op van enkele minuten tot maximaal 30 minuten tot je pup 12 maanden is. Stop wel onmiddellijk als je pup vermoeidheidssignalen vertoond en bouw het langzaam weer op. Zodra je pup 1 jaar is kun je echt beginnen met sportactiviteiten.

Is het goed om mijn pup te laten stoeien?

Het is goed voor een pup om te leren socialiseren door middel van stoeien. Maar een jonge pup (2 tot en met 8 maanden) mag alleen stoeien met een pup van gelijke kaliber (grote & gewicht). Als een pup groter en zwaarder is dat jouw pup kunnen er blessures ontstaan door onhandige bewegingen in het wilde spel.

Je pup kan betere spelen met een sociale oudere niet drukke volwassen hond. Zo leert de pup zich sociaal te gedragen en zijn er minder kans op onhandige bewegingen.

spelen met je pup

Mag mijn pup traplopen?

Je pup mag traplopen mits langzaam en aangelijnd. Je moet dit dus goed oefenen voor die tijd. Dan zal jouw pup niet gestresst raken van het lopen aan een lijn. Bij stress wordt het aanleren van traplopen te spannend en blokkeert je puppy. Dit blokkerende gedrag afleren is veel moeilijker dan er even tijd in investeren om het stap voor stap aan te leren.

De pup moet wel trap lopen en beslist niet springen, dit is namelijk veel te belastend voor de gewrichten. Als de traptreden hoger zijn dan de ellebogen van de pup dan is het verstandiger om je pup te dragen.

Welke oefeningen kan ik al met mijn pup doen?

Als jonge pup (tot en met 8 maanden) kun je al verschillende oefeningen doen voor de balans. Doe dit wel met veel aandacht want de pup mag beslist niet vallen. Het opvangen van zo’n val is namelijk veel te belastend voor de gewrichten. Je kunt de volgende oefeningen alvast aanleren.

  • Over een brede balk lopen (20-30 cm breed)
  • Langzaam over een stokkenbaan laten lopen
  • Balans laten zoeken op een evenwicht-plank

Als je pup 1 jaar is geweest kun je echt beginnen met sportactiviteiten zoals flyball of Agility (behendigheid).

Lees ook eens: